niedziela, 16 lutego 2014

U mnie mówimy PARZAKI .


Przez całe ferie miałam w głowie mój smak dzieciństwa - Parzaki! Nareszcie zaspokoiłam apetyt. :D 
Puszyste, lekkie, przepyszne, niebo w gębie .


Moi ulubiency to Ci z jagodami, polani sokiem z jagód i słodką śmietaną :)




Składniki:
  • paczka drożdży (10 gram)
  • 1kg mąki
  • 3 żółtka
  • 1/3 szkl oleju
  • 3 łyżki cukru
  • mleko (ok. 1,5 szkl )
  • szczypta soli
  • konfitury

Przygotowanie: 

  1. Robimy rozczyn. Pół szklanki ciepłego mleka + drożdże + łyżka cukru + 2 łyżki mąki. Czekamy aż wyrośnie.                                                                      
  2. Następnie dosypujemy resztę mąki, żółtka , olej , szczyptę soli, ok szklanki mleka i cukier. Wyrabiamy ciasto  i odstawiamy je na pół godziny.                                
  3. Gdy podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnice i spłaszczamy ciasto ręką a potem wyciskamy np. szklanką pączki.                                                                
  4. Do dużego garnka wlewamy wodę do połowy i zawiązujemy górę lniana ściereczka, tak żeby zakrywała wierzch. Czekamy, aż woda zacznie się gotować, wtedy układamy parzaczki luźno na tejże ścierce i przykrywamy np, wysoką miską o średnicy garnka .                                                                             
  5. Gotujemy  do 8-10 min nie zaglądając pod miskę w międzyczasie.                          
  6. Po upływie czasu, wyjmujemy. Jeszcze ciepłe polewamy sokiem z konfitur, bitą śmietaną lub posypujemy cukrem pudrem , jak kto woli .
                                             





 





Czy Wam też kojarzą się one z dzieciństwem? A może nigdy o nich nie słyszeliście ? 


Pozdrawiam
Kacper

2 komentarze:

  1. Takich pączków wieki nie jadłem - ostatni raz jak byłem dzieckiem - koniecznie muszę je zrobić ponownie. Coś fantastyczne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, są przepyszne :) i tak bardzo dobrze kojarzą się z dzieciństwem. W takim razie czekam na zdjecia z projektu pdt "parzaki" . Pozdrawiam

      Usuń